Aloes – super roślinka o super mocach

Aloes to roślina, której właściwości lecznicze znamy od tysięcy lat.Występuje w klimacie ciepłym i suchym. Aloes wykorzystywany jest do produkcji produktów leczniczych oraz kosmetyków. W liściach aloesu zgromadzone jest dużo wody a sok z aloesu polecany jest osobom zmagającym się z anemia ponieważ jego żel jest bogaty w żelazo.

Aloes i jego właściwości dla organizmu

Sok a Żel Aloesowy -sok znajduje się tuż pod skórką, ma kolor żółtozielonkawy. Sok ze skórki zawiera chemiczne substancje antrachinowe między innymi aloinę. Związki chemiczne mają działanie przeczyszczające, wykorzystywane są w małych dawkach, przeważnie stosuje się je w postaci tabletek, ponieważ naturalny sok jest gorzki .

Miąższ to część liścia ,która znajduje się pod zieloną skórką. Jest to lepka, włóknista ciecz- to właśnie miąższ jest bogaty w substancje lecznicze, może zwalczać różne bóle , zapalenia , goić rany, wzmacniać układ odpornościowy i odżywiać. Miąższ można stosować doustnie lub bezpośrednio na skórę. Aloes zawiera również dużą ilość polisacharydów.- Ważna szczególnie jest obecność acemannanu, który ma właściwości lecznicze. Swoje właściwości lecznicze aloes zawdzięcza wspólnemu działaniu 80 klas różnego typu związków oraz 200 molekuł biologicznie aktywnych. Cukry proste i złożone są grupą która buduje aloes. Składnikami cukrów są glukoza i mannoza , które należą do monosacharydów( cukrów prostych) oraz acemannan i celuloza, które są polisacharydami( cukry złożone). Glukoza i mannoza są dostawcami niezbędnej energii. Polisacharydy wspomagają pracę jelit , tworzą barierę która chroni przed szkodliwym działaniem kwasów, bakterii i innych substancji drażniących.

Acemannan i jego właściwości

Acemannan wspiera układ trawienny i odpornościowy. Dzięki swoim włóknom chroni błonę śluzową żołądka oraz jelit, ułatwia wypróżnianie, usuwa toksyny z organizmu dzięki czemu substancje odżywcze szybciej się wchłaniają. Acemannan zabija również wirusy, bakterie i grzyby, a w szczególności candidę.

Substancje antrachinowe są kolejną grupą składników aloesu. Mają one silne działanie przeczyszczające , pobudzają detoksykację i zwalczają agresorów w organizmie. Aloes odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Suplementacja aloesem prowadzi do zwiększenia żywotności komórek makrofagów oraz skuteczności walki z patogenami. Aloes wykazuje działanie antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybicze. Wspiera również pracę przewodu pokarmowego poprzez odżywienie mikrobiomu jelitowego.

Aloes bomba witamin i minerałów.

Aloes bogaty jest w aminokwasy, enzymy, kwasy tłuszczowe, posiada grupę witamin-głównie: witaminy A, C i E o właściwościach antyoksydacyjnych, które zwalczają wolne rodniki oraz stres oksydacyjny, witamina B12, kwas foliowy i cholina. Aloes jest również dosyć bogaty w minerały tj.: wapń,miedź, selen,mangan, magnez,chrom, cynk, sód i potas.Aloes zawiera pewne ilości kwasu salicynowego, który jest jednym ze składników aspiryny. Kwas ten pełni funkcję antybakteryjne i przeciwzapalne. Enzymy zawarte w aloesie ułatwiają proces fizykochemicznych, są odpowiedzialne za rozkład molekuł, które tworzą nowe komponentny. W aloesie można znaleźć enzym brandykinazę ,która stymuluje układ odpornościowy a w przypadku zranienia , zwalcza zapalenie i łagodzi ból. Zawiera również enzym karboksypeptydazę.który zabliżnia rany i łagodzi ból. Sterydy to kolejna grupa składników zawartych w aloesie, w szczególności lupeol ma właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne oraz przeciwbólowe.

Dawkowanie u dziecka

Aloes można podawać dziecku po 1 roku życia. W diecie dziecka sprawdza się również doskonale w zaparciach. Bezpieczne dawkowanie u dziecka po 12 m-cy to 1 łyżeczka lub 1 łyżka rozcieńczona z wodą. Pamiętaj! Duże dawki aloesu mogą powodować luźne stolce u dzieci.