Zielone warzywa i owoce to doskonałe źródło mikroelementów, w tym ważnych dla regulacji apetytu u dzieci folianów. Foliany to grupa związków, które wykazują biologiczną aktywność kwasu foliowego.

Niska aktywność folianów już w życiu płodowym, zaburzenia metylacji u mamy i związania z nimi hiperhomocysteinemia, mogą przyczyniać się do niedoborów u dziecka.
A skąd niska aktywność kwasu foliowego i ciężarnej, skoro tyle go w żywieniu i suplementacji przyszłej mamy?
Jakie mogą być skutki niedoboru kwasu foliowego u dziecka?

Kwas foliowy w diecie dziecka odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, krwiotwórczego i sercowo-naczyniowego. Ponadto kwas foliowy wpływa na przyswajanie żelaza w organizmie.

Niedobory folianów u dziecka mogą objawiać się:

  • osłabieniem,
  • dużą wrażliwością,
  • zmęczeniem,
  • utratą apetytu,
  • apatią,
  • problemami ze snem,
  • problemami z koncentracją i skupieniem uwagi,
  • problemami z pamięcią.

Pomimo, iż kwas foliowy dodawany jest do wielu produktów żywnościowych, jego przyswajalność jest różna. Syntetyczny kwas foliowy może nie być właściwie wchłaniany i przyswajany przez organizm. Nawet ten w preparacie dla przyszłej mamy. Niestety wysycenie słabo przyswajalnym kwasem foliowym może maskować niedobór witaminy B12 i anemię megaloblastyczną.

Produkty o wysokiej zawartości kwasu foliowego w diecie:

  • zielone warzywa tj.: sałata, szpinak, brokuły, natka pietruszki, szparagi
  • banany,
  • pomarańcze,
  • pieczywo pełnoziarniste,
  • wątróbka,
  • jaja,

A co jeśli dziecko nie lubi jeść zielonych warzyw i ryzyko niedoborów może być duże?

Jeśli Twoje dziecko ogranicza spożycie produktów, ma słaby apetyt, wykazuje objawy anemii, czy niedoborów witamin z grupy B, skonsultuj się ze specjalistą w celu przeprowadzenia odpowiedniej diagnostyki i włączenia odpowiedniej suplementacji.

mgr Aleksandra Majsnerowska

dietetyk kliniczny, pedagog