Czym jest cynk?

Cynk jest pierwiastkiem śladowym biorącym udział w ok. 300 różnych przemianach enzymatycznych w mózgu. Enzymy te są niezbędne do prawidłowego podziału komórkowego, replikacji. Cynk jest niezbędnym pierwiastkiem stymulującym układ odpornościowy, uczestniczy w produkcji wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z kwasów tłuszczowych pochodzących z warzyw.

Cynk jest odpowiedzialny za wydzielanie hormonów insuliny, testosteronu i tyroksyny, jest niezbędny do ekspresji genów, syntezy białek, tłuszczów i węglowodanów, odpowiada za czynność gruczołów płciowych, bierze udział w przemianach witaminy A, syntezie hemu, odpowiada z utrzymanie stabilności błon komórkowych.

Cynk to mikroelement, bez którego młody organizm nie może prawidłowo się rozwijać. Nie każdy wie, że dzieci mają ogromne zapotrzebowanie na ten pierwiastek już od okresu niemowlęctwa. Cynk nie jest magazynowany w organizmie. To powód, dla którego należy dostarczać go przez odpowiednie pokarmy lub suplementację. Zdecydowanie najlepiej wchłania się z białkami zawartymi w mięsach.

Niedobory cynku

Wczesne objawy niedoboru mogą objawiać się:

  • utratą apetytu,
  • ospałością,
  • nerwowością
  • drażliwością u dziecka,
  • zaburzeniem węchu i smaku.

Duże niedobory cynku mogą prowadzić do opóźnienia rozwoju i zahamowania wzrostu. Niedobór może wynikać ze zbyt słabego poboru w życiu płodowym, podczas laktacji, nadmiarem produktów wysokoprzetworzonych w diecie, chorobami przewodu pokarmowego.

Zaburzenia odżywiania, w tym ARFID, mogą prowadzić do wystąpienia niedoborów tego pierwiastka, ze względu niską jego podaż w diecie. Z drugiej zaś strony, długotrwałe niedobory cynku mogą wpływać na kontrolę apetytu u dziecka.

Główne źródła cynku

  • podroby, mięso i ryby,
  • nabiał, jajka,
  • fasola biała, groch, zielony groszek,
  • pestki dyni, migdały, pestki słonecznika,
  • gorzka czekolada, kakao gorzkie,
  • czosnek, cebula.