Serdecznie zapraszamy do wspólnego rodzinnego, a przede wszystkim zdrowego gotowania! :-)

Dziś proponujemy potwornie smaczne Zielone naleśniki z kremem czekoladowym z ciecierzycy.


Składniki

Przepis na 6 naleśników

Naleśniki:

Mleko – 1 szklankaWoda gazowana – ¼ szklankiJaja – 2 sztukiMąka orkiszowa – 1 szklankaSzpinak baby świeży – 50gOlej rzepakowy lub masło roztopione  1 łyżeczka szczypta soliKrem:Ciecierzyca z puszki bez zalewy – 150gKakao – 1 łyżkaOlej kokosowy – 1 łyżeczkaWoda – 3 łyżkiMiód – 2-3 łyżkiGruszka, banan


Przygotowanie

  1. Do blendera kielichowego (można też użyć zwykłego blendera) wlejcie mleko i dodajcie świeży szpinak. Miksujcie przez dłuższą chwilę do momentu otrzymania gładkiego zielonego koloru i gładkiej konsystencji.
  2. Do blendera dodajcie mąkę, jajka, szczyptę soli, tłuszcz oraz mleko i wodę, a następnie miksujcie do otrzymania gładkiego ciasta naleśnikowego. Odstawcie na 15 minut. Po odstaniu ciasto naleśnikowe wymieszajcie.
  3. Wlewajcie na patelnię nieduże porcje ciasta naleśnikowego i smażcie na rozgrzanej suchej patelni z obu stron, do lekkiego zarumienienia.
  4. Krem czekoladowy: odsączcie cieciorkę od wody. Wsypcie do miski i dodajcie kakao, olej kokosowy, wodę i miód lub słodzik. Wszystkie składniki blendujcie na jednolitą gładką masę. Odstawcie do miseczki lub słoika.
  5. Pokrójcie owoce.
  6. Wysmażone naleśniki układajcie na talerzu i wraz z dzieckiem smarujcie je kremem czekoladowym, składajcie na pół naleśnik, a następnie układamy owoce. Gruszki mają posłużyć za zęby potwora a banany za oczy. Wykładamy także środek naleśnika owocami.
Smacznego❗❗❗