Serdecznie zapraszamy do wspólnego rodzinnego, a przede wszystkim zdrowego gotowania! :-)

Dziś proponujemy zupę krem ze szpinaku


Składniki

Szpinak mrożony – 200g
Ziemniaki – 3 sztuki
Marchewka – 1 sztuka
Seler – 1 plaster
Cebula – 1 sztuka
Czosnek – 1 ząbek
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Jogurt naturalny
2 opakowania mrożonego szpinaku
Pieprz
Sól
Gałka muszkatołowa


Przygotowanie

Wykonanie:

1. Ziemniaki oraz pozostałe warzywa pokrójcie w kostkę, włóżcie do garnka z 1,5 l wody. Posólcie i gotujcie do miękkości warzyw.
2. Rozmrażajcie szpinak, na patelni podsmażcie pokrojoną cebulkę i czosnek.
3. Dodajcie na patelnię szpinak, przyprawcie do smaku.
4. Podgrzewajcie około 5 min.
5. Szpinak dodajcie do ugotowanych warzyw (w razie potrzeby dolejcie wody) i używając blendera, miksujcie na gładko.
6. Pogrzejcie i doprawcie do smaku.
7. Możecie podawać z ryżem, drobnym makaronem lub grzankami. Na talerz wykładajcie po łyżce jogurtu naturalnego.
Smacznego!