Serdecznie zapraszamy do wspólnego rodzinnego, a przede wszystkim zdrowego gotowania! :-)Dziś proponujemy zupę krem ze szpinaku
Składniki
Szpinak mrożony – 200gZiemniaki – 3 sztukiMarchewka – 1 sztukaSeler – 1 plasterCebula – 1 sztukaCzosnek – 1 ząbekOliwa z oliwek – 1 łyżkaJogurt naturalny2 opakowania mrożonego szpinakuPieprzSólGałka muszkatołowa
Przygotowanie
Wykonanie:1. Ziemniaki oraz pozostałe warzywa pokrójcie w kostkę, włóżcie do garnka z 1,5 l wody. Posólcie i gotujcie do miękkości warzyw.2. Rozmrażajcie szpinak, na patelni podsmażcie pokrojoną cebulkę i czosnek.3. Dodajcie na patelnię szpinak, przyprawcie do smaku.4. Podgrzewajcie około 5 min.5. Szpinak dodajcie do ugotowanych warzyw (w razie potrzeby dolejcie wody) i używając blendera, miksujcie na gładko.6. Pogrzejcie i doprawcie do smaku.7. Możecie podawać z ryżem, drobnym makaronem lub grzankami. Na talerz wykładajcie po łyżce jogurtu naturalnego.Smacznego!
Marchewka – 1 sztuka
Seler – 1 plaster
Cebula – 1 sztuka
Czosnek – 1 ząbek
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Jogurt naturalny
2 opakowania mrożonego szpinaku
Pieprz
Sól
Gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Wykonanie:1. Ziemniaki oraz pozostałe warzywa pokrójcie w kostkę, włóżcie do garnka z 1,5 l wody. Posólcie i gotujcie do miękkości warzyw.2. Rozmrażajcie szpinak, na patelni podsmażcie pokrojoną cebulkę i czosnek.3. Dodajcie na patelnię szpinak, przyprawcie do smaku.4. Podgrzewajcie około 5 min.5. Szpinak dodajcie do ugotowanych warzyw (w razie potrzeby dolejcie wody) i używając blendera, miksujcie na gładko.6. Pogrzejcie i doprawcie do smaku.7. Możecie podawać z ryżem, drobnym makaronem lub grzankami. Na talerz wykładajcie po łyżce jogurtu naturalnego.Smacznego!