Serdecznie zapraszamy do wspólnego rodzinnego, a przede wszystkim zdrowego gotowania! :-)

Dziś proponujemy zieloną szakszukę.


Składniki

Szpinak baby – 3 garścieCukinia – ½ sztukiJaja – 4 sztukiCzosnek – 2 ząbkiOliwa z oliwek – 1 łyżkaMozzarella ser – 50 gSól, pieprz, ulubione suszone i świeże zioła


Przygotowanie

  1. Na oliwie chwilę podsmażcie czosnek przeciśnięty przez praskę, kmin rzymski, wędzoną paprykę.
  2. Cukinię drobno pokrójcie lub zetrzyjcie na tarce.
  3. Na patelnię dodajcie cukinię, szpinak i 50 ml wody. Przykryjcie pokrywką I duście 2-3 minuty.
  4. W sosie stwórzcie po jednym wgłębieniu, przesuwając nieco warzywa, a następnie wbijcie w nie po 1 jajku.
  5. Całość doprawcie solą, pieprzem i duście pod przykryciem przez ok 4-5 minut.
  6. Po ścięciu się jajek potrawę posypcie posiekaną natką pietruszki lub kolendrą i pokrojonym serem mozzarella.Smacznego!