Serdecznie zapraszamy do wspólnego rodzinnego, a przede wszystkim zdrowego gotowania! :-)

Nasza dzisiejsza propozycja to — Pizza z patelni Pani Żabki


Składniki

Ciasto:
Mąka orkiszowa i żytnia – 300g
Oliwa – 1 łyżka
Woda – 300ml
Sól, pieprz, ulubione zioła
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Dodatki:
Pomidorki koktajlowe
Szpinak lub rukola
Zielona papryka
Passata pomidorowa – 3 łyżki
Mozzarella (light lub zwykła) – 1 kulka
Szynka drobiowa - 4 plastry


Przygotowanie

Wykonanie:
1. Obie mąki przesiejcie do miski i dodajcie do niej oliwę, wodę, proszek do pieczenia i zioła prowansalskie.
2. Wszystko razem wymieszajcie aż na jednolitą masę.
3. Gdy składniki się połączą, podzielcie ciasto na 2 równe części.
4. Na patelnie połóżcie 1 część ciasta i podsmażcie pod przykryciem przez 2/3 minuty.
5. Obróćcie na drugą stronę i Kolejno nakładajcie: passatę pomidorową, szynkę, mozzarellę, rukolę/sałatę i warzywa.
6. Smażcie pod przykryciem, aż ser się rozpuści.
Smacznego❗❗❗