Święta Bożego Narodzenia już tuż tuż, pora na pierniki!Wspólne przygotowanie pierniczków wraz z dziećmi, to przepis na wspaniałą zabawę. Dzieci uwielbiają dekorować ciasteczka.A co zrobić gdy Twoja pociecha jest uczulona na któryś ze składników?Rezygnować z pierników?Absolutnie nie!Istnieje wiele przepisów na zdrowe pierniczki. Poniżej prezentujemy kilka z nich.
Bezglutenowe pierniczki
Składniki
500g mąki gryczanej150g masła15g cukru125g płynnego miodu2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (domowej lub kupnej bezglutenowej)1 łyżeczka cynamonu2 łyżki kakao½ łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej2 żółtka1- 2 łyżki słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
Przygotowanie

Pierniczki bez kakao
Składniki
4 szklanki mąki pszennej tortowej2 jaja1,5 szklanki brązowego cukruczubata łyżka masła2 płaskie łyżeczki sodki3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika lub cynamonu4 łyżki miodu naturalnegoulubione ozdoby, lukier, cukier puder itp
Przygotowanie
Pierniczki bez cukru
Składniki
400 gramów mąki orkiszowej80 gramów ksylitolu (erytrolu)2 płaskie łyżki przyprawy do piernika2 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów2 jajka100 g płynnego oleju kokosowego100 gramów miodu
Przygotowanie

Pierniczki bez miodu
Składniki
2 szklanki mąki1 jajko3/4 szklanki cukru (dałam ½ szklanki)1,5 łyżeczki sody oczyszczonej0,5 torebki przyprawy piernikowej - ok 15g1 łyżka masła1/4 szklanki podgrzanego mleka
Przygotowanie

Czym możecie udekorować zdrowe pierniki?Przygotowywanie naturalnego lukru jest szybkie i proste w wykonaniu.Poniżej podpowiadamy z czego możecie uzyskać kolory. Naturalne barwniki:
Wszystkie pierniki niezależnie od wariantu najlepiej przechowywać w metalowej puszce przez minimum dwa tygodnie, aby zmiękły.Smacznego :-)
