Serdecznie zapraszamy do wspólnego rodzinnego, a przede wszystkim zdrowego gotowania! :-)
Dziś proponujemy pyszne bananowe bułeczki.
Składniki
2 średnie banany1 jajko350 g jasnej mąki orkiszowej lub pszennej25g masła3g suchych drożdży
Przygotowanie
Masło rozpuśćcie.
Banany rozgniećcie widelcem, wbijcie do nich jajko i wymieszajcie.
Dodajcie drożdże i rozpuszczone masło i znów wymieszajcie.
Dodajcie mąkę i dokładnie wymieszajcie ciasto (nie trzeba zagniatać).
Przykryjcie i odstawcie w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Potem podzielcie je na małe części i uformujcie bułki. Przełóżcie na blachę. Przykryjcie i zostawcie do ponownego urośnięcia.
Piekarnik nagrzejcie do 180 stopni. Pieczcie 15-20 min. (Przed włożeniem do piekarnika można bułki posmarować jajkiem lub mlekiem, będą wtedy rumiane).