Serdecznie zapraszamy do wspólnego rodzinnego, a przede wszystkim zdrowego gotowania! :-)

Dziś proponujemy makaron w sosie pomidorowym


Składniki

1 bakłażan1 duży lub dwa małe ząbki czosnku1 nieduża cebula400 ml przecieru pomidorowego1 łyżeczka oreganoszczypta pieprzu2 łyżki oleju rzepakowegomakaron penne lub kokardki


Przygotowanie

  1. Pokrójcie w drobną kostkę cebulę, czosnek przeciśnijcie przez praskę i wrzućcie na patelnię z olejem rzepakowym.
  2. Następnie pokrójcie drobno bakłażana i także wrzućcie na patelnię. Duście na małym ogniu około 2 minut, po czym dodajcie przecier pomidorowy.
  3. Przykryjcie i duście około pół godziny (do miękkości bakłażana). Doprawcie sos.
  4. Ugotujcie makaron i wymieszajcie z sosem.