Serdecznie zapraszamy do wspólnego rodzinnego, a przede wszystkim zdrowego gotowania! :-)

Dziś proponujemy pyszne bananowe bułeczki.


Składniki

2 średnie banany1 jajko350 g jasnej mąki orkiszowej lub pszennej25g masła3g suchych drożdży


Przygotowanie

  1. Masło rozpuśćcie.
  2. Banany rozgniećcie widelcem, wbijcie do nich jajko i wymieszajcie.
  3. Dodajcie drożdże i rozpuszczone masło i znów wymieszajcie.
  4. Dodajcie mąkę i dokładnie wymieszajcie ciasto (nie trzeba zagniatać).
  5. Przykryjcie i odstawcie w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  6. Potem podzielcie je na małe części i uformujcie bułki. Przełóżcie na blachę. Przykryjcie i zostawcie do ponownego urośnięcia.
  7. Piekarnik nagrzejcie do 180 stopni. Pieczcie 15-20 min. (Przed włożeniem do piekarnika można bułki posmarować jajkiem lub mlekiem, będą wtedy rumiane).