Serdecznie zapraszamy do wspólnego rodzinnego, a przede wszystkim zdrowego gotowania! :-)

Dziś proponujemy naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą.


Składniki

Pierś z kurczaka - 500gMrożony szpinak - 450gSer mozzarella - 200gCzosnek – 3 ząbkisól i pieprz

Składniki na ciasto:Mąka orkiszowa – 2 szklankiSól – 1 płaska łyżeczkaOlej – 1 łyżkaJaja – 2 sztukiMleko – 1 i ¼ szklankiWoda gazowana – 1 szklanka


Przygotowanie

  1. Kurczaka pokroicie w drobną kostkę, dodajcie do miski i doprawcie solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami i ziołami. Dokładnie wymieszajcie i odstawcie na 30 minut.
  2. Zamarynowane mięso usmażcie na oleju, aż zrobi się złoty. Zdejmijcie z patelni na ręcznik papierowy.
  3. Na tą samą patelnię dodajcie drobno posiekany czosnek i zamrożony szpinak. Smażcie, aż woda odparuje.
  4. Następnie doprawcie gałką muszkatołową, solą i pierzem. Na koniec dodajcie kurczaka i całość smażcie przez 5 minut. Następnie całość wystudźcie.
  5. Przygotujcie naleśniki np. według przepisu wyżej.
  6. Zmiksujcie składniki mikserem i odstawcie na 15- 20 min.
  7. Gdy farsz ostygnie, a naleśniki będą usmażone, zacznijcie zabierać się za zwijanie. Na naleśniku nakładajcie po 2-3 łyżki farszu dodajcie do tego 3-4 około centymetrowe kawałki mozzarelli i zwijajcie w rulon.
  8. Na koniec naleśniki podsmażcie na złoty kolor, do momentu aż rozpuści nam się również ser.
Smacznego!