Jakie są kluczowe właściwości witamin?
Okres zimowy sprzyja różnego rodzaju infekcjom. Warto zadbać o odporność organizmu. Dlatego tak ważne jest , aby dieta dziecka była urozmaicona, bogata w warzywa i owoce, stanowiące główne źródło witamin.
Witaminy to substancje egzogenne, które muszą być dostarczane z pożywieniem, ponieważ organizm nie ma możliwości ich zsyntetyzowania. Są niezbędnym składnikiem diety, a ich niedobór powoduje wystąpienie wielu objawów chorobowych.Pełnowartościowa dieta powinna pokryć w pełni zapotrzebowanie na witaminy. W codziennych posiłkach nie może zabraknąć warzyw i owoców, dobrej jakości tłuszczów, węglowodanów, białka pełnowartościowego oraz oczywiście wody.Witaminy są niezbędnymi koenzymami do prowadzenia reakcji biochemicznych oraz niezbędnymi składnikami do podtrzymywania funkcji życiowych.Witaminy dzielimy na rozpuszczalne w tłuszczach i w wodzie.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
Rozpuszczalne w tłuszczach to:
Witaminy rozpuszczalne w wodzie
Witaminy rozpuszczalne w wodzie to wit. C i witaminy z grupy B ( B1-tiamina, B2-rybowlawina, B3-niacyna, B5-kwas pantotenowym, B6-pirydoksyna, B7-Biotyna, B9-kwas foliowy, B12-kobalamina)
Pamiętajmy, że dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych oraz witamin skutecznie pomoże w walce z infekcjami.