Jakie są kluczowe właściwości witamin?

Okres zimowy sprzyja różnego rodzaju infekcjom. Warto zadbać o odporność organizmu. Dlatego tak ważne jest , aby dieta dziecka była urozmaicona, bogata w warzywa i owoce, stanowiące główne źródło witamin.

Witaminy to substancje egzogenne, które muszą być dostarczane z pożywieniem, ponieważ organizm nie ma możliwości ich zsyntetyzowania. Są niezbędnym składnikiem diety, a ich niedobór powoduje wystąpienie wielu objawów chorobowych.Pełnowartościowa dieta powinna pokryć w pełni zapotrzebowanie na witaminy. W codziennych posiłkach nie może zabraknąć warzyw i owoców, dobrej jakości tłuszczów, węglowodanów, białka pełnowartościowego oraz oczywiście wody.Witaminy są niezbędnymi koenzymami do prowadzenia reakcji biochemicznych oraz niezbędnymi składnikami do podtrzymywania funkcji życiowych.Witaminy dzielimy na rozpuszczalne w tłuszczach i w wodzie.

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.

Rozpuszczalne w tłuszczach to:

  • Witamina A- wykazuje właściwości przeciwzapalne, odpowiada za procesy widzenia, Źródła pokarmowe tej witaminy znajdziemy w: maśle, oleju, żółtkach jaj, morelach, marchewce i szpinaku. Objawem niedoboru m.in będzie: zaburzenia widzenia o zmierzchu, opóźniony rozwój umysłowy, zmiany skórne.
  • Witamina D3- reguluje również procesy energetyczne w organizmie, bierze udział w syntezie białek, wpływa na pracę mięśni szkieletowych, gruczołów przytarczycowych, układu nerwowego, immunologicznego i endokrynnego. Jej obecność w organizmie uzależniona jest przede wszystkim od ekspozycji na słońce, gdyż 90% zapotrzebowania związana jest z syntezą w skórze. Czynnikami, które utrudniają przyswajanie witaminy D, jest zbyt krótki czas przebywania na słońcu, szerokość geograficzna, warunki pogodowe takie jak mgła czy zachmurzenie. Z racji niewielkiego jej występowania również w produktach żywnościowych, często niemożliwe jest jej całkowite pokrycie i suplementacja staje się niezbędna. Najwięcej witaminy D w produktach znajduje się w tranie, rybach, żółtku.Witaminę D3 powinniśmy podawać od okresu niemowlęctwa gdyż jej niedobór przyczynia się do rozwoju krzywicy u dzieci, zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy chorób zapalnych i autoimmunologicznych.
 
  • Witamina E- wykazuje działanie przeciwzapalne, wpływa na wydolność mięśni, chroni przed rozwojem miażdżycy. Znajduje się w olejach roślinnych, migdałach, pistacjach, słoneczniku, roślinach strączkowych, produktach zbożowych.Objawem niedoboru może być m.in. zaburzenia narządu wzroku, osłabienie mięśni, zaburzeniami układu czerwonokrwinkowego.
 
  • Witamina K- jej rolą w organizmie jest regulacja procesu krzepnięcia krwi, utrzymanie prawidłowej struktury kości. Źródła pokarmowe tej witaminy znajdziemy w: pomidorach, kapuście włoskiej, szpinaku, botwince, brokułach, oraz brukselce.Niedobór witaminy K może skutkować: spowolnieniem gojenia ran, trudnościami w mineralizacji kości, chorobą krwotoczna noworodków, zaburzeniami krzepnięcia krwi.

Witaminy rozpuszczalne w wodzie

Witaminy rozpuszczalne w wodzie to wit. C i witaminy z grupy B ( B1-tiamina, B2-rybowlawina, B3-niacyna, B5-kwas pantotenowym, B6-pirydoksyna, B7-Biotyna, B9-kwas foliowy, B12-kobalamina)

  • Witamina C - jest naturalnych antyoksydantem i pomaga oczyszczać organizm z wolnych rodników. Stanowi ona ważny koenzym reakcji biochemicznych.Niedobory witaminy C mogą powodować zaburzenia w syntezie kolagenu, a co za tym idzie, zmiany skórne, obrzęki dziąseł, kruchość naczyń włosowatych, czy łamliwość kości. Ciekawostką jest fakt, że przedawkowanie tej witaminy nie jest możliwe, ponieważ organizm wydala jej nadmiar z moczem. Organizm ludzki nie syntetyzuje witaminy C, ale jest ona niezbędna dla właściwego funkcjonowania. Bierze ona udział w procesach metabolizmu tryptofanu, tyrozyny oraz kwasu foliowego. Witamina C chroni również organizm przed zanieczyszczeniami i toksynami.
 
  • Witamina B6 - bierze udział w wielu przemianach enzymatycznych, w przemianach węglowodanów, białek, tłuszczów i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Witamina B6 bierze również udział w prawidłowym przebiegu reakcji odpornościowych. Źródłem witaminy B6 są produkty roślinne i zwierzęce tj.: produkty zbożowe, ziemniaki, mięso, wędliny.
 
  • Witamina B12 - bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek, zapobiegając anemii. Wspomaga również przemianę metaboliczną węglowodanów i tłuszczów, odpowiada za sprawny układ nerwowy i pobudza apetyt. Jej znaczenie w funkcjonowaniu układu nerwowego polega na tworzeniu osłonek nerwowych oraz tworzeniu serotoniny. Witamina B12 występuje w mięsie, rybach, jajach oraz nabiale.

Pamiętajmy, że dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych oraz witamin skutecznie pomoże w walce z infekcjami.