Serdecznie zapraszamy do wspólnego rodzinnego, a przede wszystkim zdrowego gotowania! :-)

Dziś proponujemy zupę krem z białych warzyw.


Składniki

500 g kalafiorabiała cześć pora2 spore cebulepół kilograma ziemniaków200 g selera2 pietruszki (korzeń)3 ząbki czosnku200 g ciecierzycy3 szklanki wody lub bulionu200 g śmietany lub mleka3 łyżki masła klarowanego4 łyżki soku z cytrynyprzyprawy: 2 płaskie łyżeczki soli; po pół płaskiej łyżeczki pieprzu, gałki muszkatołowej i imbiru; szczypta kminu rzymskiego


Przygotowanie

  1. Rozgrzejcie w garnku masło. Na małym ogniu, zeszklijcie pokrojoną w kosteczkę cebulę, później dodajcie starty czosnek oraz pokrojoną w plastry białą część pora.
  2. Obierzcie pietruszkę i pokrójcie w plasterki. Następnie dodajcie ją do garnka wraz z obranym i pokrojonym w kostkę selerem oraz ziemniakami.
  3. Kalafiora podzielcie na różyczki i wrzućcie do garnka.
  4. Co chwilę mieszając, smażcie przez ok. 1 - 2 minuty.
  5. Następnie dodajcie ciecierzycę wraz z zalewą, gorący bulion, doprawcie i zagotujcie na większym ogniu.
  6. Zmniejszcie ogień, przykryjcie i gotujcie do miękkości przez ok. 20 minut.
  7. Na koniec dodajcie mleko oraz śmietankę i zmiksujcie na krem.Smacznego!