Święta alergików

Mamy alergików mają w Święta nie lada wyzwanie. Nawet wbrew pozorom, pyszne ciasteczka, czyli pierniczki mogą być groźne dla alergika. Dzieje się tak z powodu składników, z których zostały przygotowane. Spora część z nich jest alergenami.

Trochę teorii

Alergia pokarmowa to niepożądana reakcja organizmu, wyzwalana lub kształtowana poprzez patogenetyczne mechanizmy immunologiczne.Alergia pokarmowa powstaje wtedy, gdy występuje swoista odpowiedź immunologiczna w kontakcie z alergenem pokarmowym. Nadwrażliwość ta jest zależna od kilku czynników tj.: predyspozycje genetyczne, środowiskowa ekspozycja na alergeny oraz inne niespecyficzne czynniki środowiskowe. Częściej na alergie zapadają dzieci w rodzinach, gdzie występuje alergia.Najczęstsze reakcje pokarmowe występują po alergenach z tzw. wielkiej ósemki do której zaliczane są:

  • mleko krowie,
  • jaja,
  • ryby,
  • skorupiaki i mięczaki,
  • orzechy,
  • orzechy arachidowe,
  • soja,
  • pszenica.

Wyróżniamy 4 typy reakcji alergicznych:

Typ I – reakcja atopowa skóry – związana jest z predyspozycją genetyczną danej osoby do nadmiernej produkcji ustroju przeciwciał. Alergia pokarmowa związana jest najczęściej z natychmiastową reakcją. Objawy alergii występują do 3 godzin po spożytym posiłku.Typ II – reakcja cytotoksyczna i cytolityczna – reakcja, w której uczestniczą przeciwciała odpornościowe skierowane przeciwko antygenom znajdującym się w układzie krążenia albo antygenom stanowiącym element budowy komórki lub wiążącym się z jej powierzchnią.Typ III – reakcja alergiczno – immunologiczna wywołana tworzeniem kompleksów immunologicznych – wywołuje działanie zapalne w wybranych narządach ustroju.Typ IV –reakcja alergiczna wywołana udziałem limfocytów – stany nadwrażliwości organizmu.

  • zmiany skórne (w tym pokrzywka, egzema, rumień, obrzęk naczynioruchowy),
  •  astma,
  •  infekcje układu oddechowego,
  • awersja do mleka krowiego,
  • biegunka przewlekła,
  • bóle brzucha,
  • wymioty,
  • ulewanie,
  • zaparcia,
  • nadmierne gazy,
  • śluz w kale,
  • niedokrwistość,
  • odwodnienie,
  • rozdrażnienie, niepokój,
  • utrata apetytu,
  • objawy wstrząsowe (anafilaktyczne)

Co z tymi piernikami?

W skład naszych ulubionych pierników wchodzą przyprawy korzenne, mąka, jaja, miód pszczeli, mleko czy kakao. Wszystkie te składniki to potencjalne alergeny pokarmowe. Nawet niewielka ich ilość może wywołać silne reakcje alergiczne.Miód to nieodłączny składnik tradycyjnych pierniczków. Choć zdrowy i naturalny, zawiera pyłki kwiatowe, które mają właściwości alergizujące. Objawy alergii na miód pszczeli są różne. Na ciele może pojawić się pokrzywka, obrzęk, ból głowy czy astma oskrzelowa.Mąka, której używamy do pieczenia pierników, także może wywołać reakcje alergiczne ze względu na pszenicę, która należy do Wielkiej Ósemki Alergenów. Podobnie jest z mlekiem i jajkiem. Alergia na mleko występuje u dzieci niezwykle często, a objawy uwidaczniają się na skórze oraz w postaci dolegliwości układu pokarmowego i oddechowego. Dzieci często też alergizują na białka jaja kurzego, które często dodajemy do świątecznych wypieków i dań.Ostatnim składnikiem wartym uwagi jest kakao. Choć uznaje się, że uczulenie na kakao występuje u dzieci rzadko, to niestety jego spożycie może wiązać się z występowaniem objawów alergii. Dzieci cierpiące na nietolerancję histaminy mogą mieć wiele niepożądanym objawów po spożyciu większej ilości pierników i innych wyrobów czekoladowych.Jeśli masz w domu alergika i chcesz ustrzec go przed objawami alergii, możesz skorzystać z przepisu na naszej stronie:https://pionanazdrowie.pl/zdrowe-pierniczki/