Święta Bożego Narodzenia już tuż tuż, pora na pierniki!Wspólne przygotowanie pierniczków wraz z dziećmi, to przepis na wspaniałą zabawę. Dzieci uwielbiają dekorować ciasteczka.A co zrobić gdy Twoja pociecha jest uczulona na któryś ze składników?Rezygnować z pierników?Absolutnie nie!Istnieje wiele przepisów na zdrowe pierniczki. Poniżej prezentujemy kilka z nich.


Bezglutenowe pierniczki

Składniki

500g mąki gryczanej150g masła15g cukru125g płynnego miodu2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (domowej lub kupnej bezglutenowej)1 łyżeczka cynamonu2 łyżki kakao½ łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej2 żółtka1- 2 łyżki słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%


Przygotowanie

  1. Masło, cukier, miód, przyprawę do piernika, cynamon i kakao podgrzewajcie powoli, cały czas mieszając do połączenia wszystkich składników. Poczekajcie, aż wystygnie.
  2. Sodę oczyszczoną rozpuśćcie w 1 łyżce wody. Dodajcie do masy miodowej i rozmieszajcie np. trzepaczką. Następnie dodajcie żółtka.
  3. Następnie mąkę wymieszajcie z proszkiem do pieczenia. Dodajcie ją do ostudzonej masy i zagniećcie ciasto. Na koniec czas na śmietanę.
  4. Ciasto rozwałkujcie na ok. 5- 7 mm. Najlepiej użyć dwóch kawałków papieru do pieczeniaZ ciasta wykrawać foremkami dowolne formy.
  5. Ciasteczka ułóżcie na blasze wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Pieczcie ok. 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Zostawcie na chwilę na blasze (zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie), a następnie przełóżcie na kratkę do całkowitego ostygnięcia.


Pierniczki bez kakao

Składniki

4 szklanki mąki pszennej tortowej2 jaja1,5 szklanki brązowego cukruczubata łyżka masła2 płaskie łyżeczki sodki3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika lub cynamonu4 łyżki miodu naturalnegoulubione ozdoby, lukier, cukier puder itp


Przygotowanie

  1. Mąkę przesiejcie przez sito i dodajcie cukier.
  2. Miód podgrzejcie w garnuszku, ale uważajcie, aby się nie zagotował. Wmieszajcie go do mąki.
  3. Masło rozpuśćcie i ostudźcie.
  4. Jajka wymieszajcie z przyprawą oraz sodą i masłem, następnie dodajcie do masy.
  5. Zagniećcie ciasto.
  6. Rozwałkujcie na grubość około 5 mm.
  7. Wykrawajcie dowolne kształty i pieczcie około 15 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni (grzałka góra dół).



Pierniczki bez cukru

Składniki

400 gramów mąki orkiszowej80 gramów ksylitolu (erytrolu)2 płaskie łyżki przyprawy do piernika2 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów2 jajka100 g płynnego oleju kokosowego100 gramów miodu


Przygotowanie

  1. Wsypcie wszystkie suche składniki do miski i wymieszajcie.
  2. Następnie rozpuśćcie miód i olej kokosowy w kąpieli wodnej.
  3. Po ostygnięciu dodajcie jajka.
  4. Połączcie suche składniki z mokrymi i zagniećcie ciasto.
  5. Rozwałkujcie na grubość około 4 mm i wykrójcie pierniki. Ułóżcie je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczcie w 180 st. przez około 10 minut.



Pierniczki bez miodu

Składniki

2 szklanki mąki1 jajko3/4 szklanki cukru (dałam ½ szklanki)1,5 łyżeczki sody oczyszczonej0,5 torebki przyprawy piernikowej - ok 15g1 łyżka masła1/4 szklanki podgrzanego mleka


Przygotowanie

  1. Masło (z lodówki), połączcie z pozostałymi składnikami (bez mleka) i zagniećcie z nich ciasto.
  2. Następnie dodajcie po jednej łyżce ciepłego mleko do momentu, aż ciasto będzie gęste i średnio twarde. Wyrabiajcie około 10 minut.
  3. Ciasto rozwałkujcie na grubość ok 1 cm i wytnijcie z niego różnorodne kształty. Pieczcie przez 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni (grzałka góra dół).
Zdobimy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. Cukier puder można wykonać z zamiennika cukru.



Czym możecie udekorować zdrowe pierniki?Przygotowywanie naturalnego lukru jest szybkie i proste w wykonaniu.Poniżej podpowiadamy z czego możecie uzyskać kolory. Naturalne barwniki:

  • zielony - sok ze szpinaku
  • czerwony - sok z czarnej porzeczki
  • żółty - kurkumina
  • biały - puder
  • pomarańczowy - połączony czerwony i żółty
  • brązowy - kakaoPołącz puder (erytrol lub ksylitol) z przegotowaną wodą i barwnikiem. Całość wymieszaj.
Ozdoby do zdrowych pierników:mak, sezam, płatki migdałowe, nasiona chia, nasiona słonecznika, amarantus, wiórki kokosowe, pestki dyni, płatki owsiane, siemię lniane, płatki jaglane, pokruszone orzechy

Wszystkie pierniki niezależnie od wariantu najlepiej przechowywać w metalowej puszce przez minimum dwa tygodnie, aby zmiękły.Smacznego :-)