Gdy Twoje dziecko ma zaparcie, wprowadź do jego diety większą ilość płynów, tłuszczów roślinnych oraz produktów ze zwiększoną ilość błonnika. Błonnik pokarmowy wspomaga trawienie, przyspiesza perystaltykę jelit oraz reguluje rytm wypróżnień.Spore ilości błonnika znajdują się w surowych owocach i warzywach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, kaszach czy siemieniu lnianym.Poniżej przedstawiamy dania z dużą zawartością błonnika.


Owsianka owocowa z orzechami

Składniki

3 łyżki płatków owsianych,2 łyżki otrąb pszennych, żytnich lub owsianych½ jabłkagarść malin, borówek lub innych czerwonych owoców300 ml napoju roślinnego lub mleka krowiegogarść orzechów,1 łyżeczka siemienia lnianego,szczypta cynamonu.


Przygotowanie

  1. Płatki owsiane i otręby wymieszajcie z mlekiem w garnuszku.
  2. Zamieszajcie raz na jakiś czas.
  3. Po zagotowaniu zmniejszcie ogień i gotujcie około 5 minut.
  4. Przełóżcie do miseczki. Na wierzch połóżcie pokrojone w kostkę jabłko oraz posypcie resztą owoców, orzechami oraz siemieniem lnianym.
  5. Na koniec owsiankę doprawcie szczyptą cynamonu.


Warzywny krem z grzankami

Składniki

kilka różyczek kalafiora,1 marchewka,2 ziemniaki,½ średniej cukinii,1 mała cebula,2 łyżki oliwy z oliwek,1 łyżeczka nasion dyni,1 łyżeczka nasion słonecznika,grzanki z chleba pełnoziarnistego,ziele angielskie,sól,pieprz.


Przygotowanie

  1. Warzywa pokrójcie w kostkę, kalafior rozdzielcie na różyczki.
  2. Cebulę podsmażcie w garnku na oliwie.
  3. Dodajcie marchewkę i jeszcze podsmażcie.
  4. Dodajcie cukinię, ziemniaki, ziele angielskie i zalejcie gorącą wodą.
  5. Gotujcie około 20 minut, aż warzywa zmiękną.
  6. Następnie wszystko zblendujcie. Krem posypcie nasionami dyni, słonecznika oraz grzankami.


Krupnik

Składniki

1 szklanka kaszy jęczmiennej,4 ziemniaki,2 ząbki czosnku,1 cebula,1 seler,2 pietruszki,3 marchewki,1 szyja indyka,30 g śmietany 12%,2 łyżki oleju,4 ziarna ziela angielskiego,2 liście laurowe,sól,pieprz


Przygotowanie

  1. Szyję indyka zalejcie 2 l zimnej wody i doprowadźcie do wrzenia.
  2. Wszystkie warzywa obierzcie.
  3. Cebulę posiekajcie i podsmażcie na oleju.
  4. Marchewki, seler oraz pietruszki zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Wraz z cebulą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem dodajcie do wywaru.
  5. Dodajcie ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujcie ok. 40 min.
  6. Na koniec dodajcie pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kaszę jęczmienną.
  7. Gotujcie ok. 20 min.
  8. Dodać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem.