Serdecznie zapraszamy do wspólnego rodzinnego, a przede wszystkim zdrowego gotowania! :-)

Dziś proponujemy rybkę z pieca.


Składniki (na 4 porcje)

Filet z ryby soli bez skóry - 700g
Natka pietruszki - pęczek
Czosnek granulowany - szczypta
Oliwa z oliwek – 4 łyżki
Szczypiorek – 4 łyżki
Fasolka szparagowa zielona - 400g
Ziemniaki - 600g
Masło - 80g
Suszone oregano – 1 łyżeczka
sól, pieprz


Przygotowanie

1. Nagrzejcie piekarnik do 190*C.

2. Następnie ugotujcie ziemniaki i fasolkę szparagową.
3. W międzyczasie przygotujcie sos chimichurri: listki natki pietruszki (lub natki i kolendry) włóżcie do pojemnika melaksera lub blendera, dodajcie czosnek, oliwę, oregano. Wymieszajcie z posiekaną dymką.
4. Doprawcie świeżo zmielonym pieprzem oraz szczyptą soli. Składniki możecie też siekać na desce jeśli nie macie rozdrabniacza.
5. Filety soli pokrójcie na porcje, doprawcie delikatnie solą i pieprzem, a następnie wymieszajcie z sosem chimichurri.
6. Wyciągnijcie i odsączcie fasolkę szparagową.
7. Ziemniaki z masłem ugniećcie na puree.
8. Ułóżcie w dużym naczyniu do pieczenia z zachowaniem odstępów i pieczcie bez przykrycia przez ok. 25 minut.
9. Wyciągnijcie rybę z piekarnika. Ułóżcie na talerzu rybę, puree i fasolkę.
Smacznego!